+44 7393 450837
advice@adamfayed.com
Follow on

ΟΔΗΓΟΣ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ETFS ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Γρήγορη σημείωση. Θα διοργανώσουμε διαδικτυακά σεμινάρια που θα επικεντρώνονται στην επένδυση ομογενών την Παρασκευή, 14 Ιουλίου και το Σάββατο 15. Ειδικότερα, άτομα που έχουν ήδη επενδύσεις και δεν είναι ικανοποιημένα. Εάν θέλετε να παρακολουθήσετε επικοινωνήστε μαζί μου σε αυτήν τη φόρμα).

Ενημερώθηκε στις 28 Ιουνίου 2020

Το ακόλουθο άρθρο θα σας πει τις επιλογές αγοράς ETF (Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια) στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των ETF των ΗΠΑ, όπως οι ETF Vanguard και BlackRock.

Το άρθρο θα συνοψίσει τις επιλογές και τα θετικά και αρνητικά διαφορετικών προσεγγίσεων.

Τις τελευταίες μέρες και εβδομάδες, πολλοί άνθρωποι με ρώτησαν εάν «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να επενδύσω».

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις αγορές και είναι πάντα καλό να υπάρχει ποικιλία. Με αυτά τα λόγια, αυτές οι εκτιμήσεις φαίνονται ελκυστικές για κάθε μακροπρόθεσμο επενδυτή.

Όπως είπε και ο Buffett, πρέπει να επενδύσετε «όταν υπάρχει αίμα στους δρόμους».

Για λεπτομέρειες σχετικά με το πώς να ανοίξετε λογαριασμούς και να επενδύσετε σε αμερικανικά κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένου του Vanguard από την Ευρώπη, στείλτε mail στο advice@adamfayed.com ή χρησιμοποιήστε τη λειτουργία συνομιλίας παρακάτω.

Για εκείνους που προτιμούν βίντεο, μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν το συνοπτικό βίντεο παρακάτω:

Τι είναι τα ETF

Τα ETF ή τα «Exchange-Traded Funds» έχουν κάνει την πρώτη τους είσοδο το 1993. Ένα Exchange-Traded Fund(Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια) είναι παρόμοιο με αυτό των μετοχών και συνήθως πραγματεύεται σε Χρηματιστήρια.

Συνήθως αποτελείται από περιουσιακά στοιχεία όπως ομόλογα, μετοχές, μετοχικά κεφάλαια και εμπορεύματα που υπάρχουν για να διατηρήσουν τις συναλλαγές πιο κοντά στην καθαρή αξία ενεργητικού (με μια μικρή πιθανότητα να προκαλέσουν αποκλίσεις επίσης). Κάθε ETF αποτελείται ξεχωριστά από περισσότερα περιουσιακά στοιχεία. Για παράδειγμα, το ETF που ακολουθεί τον δείκτη S&P 500 αποτελείται από 500 μετοχικά κεφάλαια. Μερικοί από τους δημοφιλείς δείκτες μετοχών που ακολουθούν τα ETF είναι οι «NASDAQ 100» και «S&P 500».

Εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων όπως η Vanguard ή η BlackRock εκδίδουν ETF και κάθε μεμονωμένη εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων είναι σε θέση να εκδίδει περισσότερα ETF. Με πολλούς τρόπους, τα ETF παρακολουθούν γενικά έναν δείκτη που είναι δείκτης μετοχών ή δείκτης ομολόγων. Εκτιμάται ότι μεταξύ της χρονικής περιόδου 1993 – 2015, επενδύθηκε ποσό 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε ETF στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Τα κύρια χαρακτηριστικά που καθιστούν τα ETFs μια ελκυστική επενδυτική επιλογή είναι το χαμηλό κόστος τους, η φορολογική αποδοτικότητα, η διαθεσιμότητα πολλών επιλογών, χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά των μετοχών κλπ.

Διαφορετικοί τύποι ETF

Χαμηλό κόστος: Τα ETF έχουν χαμηλό κόστος σε σύγκριση με αυτό άλλων αμοιβαίων κεφαλαίων. Το ετήσιο συνολικό κόστος μπορεί να είναι 0,1% ενώ τα ετήσια έξοδα διαχείρισης των αμοιβαίων κεφαλαίων μπορεί να είναι περίπου 1-2%.

Φορολογική απόδοση: Τα ETF έχουν ελκυστική φορολογική απόδοση σε σύγκριση με τα αμοιβαία κεφάλαια. Υπάρχει μια εξαίρεση στην περίπτωση των ETF που παρέχονται από την εταιρεία Vanguard, καθώς ενδέχεται να μην υπάρχουν τα ευχάριστα φορολογικά πλεονεκτήματα.

Πολλές επιλογές: Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα επιλογών για την επιλογή ETF από διάφορες περιοχές, τομείς, κ.λπ.

Συναλλαγή ETF: Σε αντίθεση με τα αμοιβαία κεφάλαια που μπορούν να διαπραγματευτούν μόνο στο τέλος της ημέρας, τα ETF μπορούν να αγοραστούν ή να πωληθούν όποτε η αγορά είναι διαθέσιμη.

Αγορά ETF online:

Οι συνήθεις ερωτήσεις που έχουν οι άνθρωποι όταν θέλουν να αγοράσουν ή να επενδύσουν σε ένα ETF online είναι: Ποιες είναι οι πιο σημαντικές πτυχές που πρέπει να έχει κάποιος στο νου κατά την αγορά ενός ETF στο διαδίκτυο; Πώς μπορεί κανείς να επενδύσει σε ETF online; Ποια είναι η διαδικασία που σχετίζεται με την αγορά ή την πώληση ενός ETF στο διαδίκτυο;

23416 an investor is using his laptop at his cozy home. b4c0f61f 26b3 45e6 a30b 91602ec4f65c
ΟΔΗΓΟΣ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ETFS ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 4

Τα βήματα που απαιτούνται για την αγορά ενός ETF online είναι:

 • • Λάβετε τις ακριβείς πληροφορίες σχετικά με πτυχές όπως χώρα, περιοχή ή τομέα στον οποίο είστε διατεθειμένοι να πραγματοποιήσετε μια συναλλαγή. Τα ETF μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για τις συναλλαγές σας σχετικά με την απόδοση μιας χώρας, περιοχής ή τομέα. Εάν προβλέπετε άνοδο στην αγορά μιας χώρας, μπορείτε να αγοράσετε ένα ETF που ακολουθεί έναν δείκτη των συνολικών μετοχών εκείνης της χώρας. Διαφορετικά, μπορείτε να αγοράσετε ένα ETF ενός συγκεκριμένου τομέα που ακολουθεί τον δείκτη των μετοχών του τομέα για μια αντίστοιχη χώρα, εάν προβλέπετε αύξηση σε έναν τομέα και όχι σε ολόκληρη την αγορά της χώρας. Για παράδειγμα: εάν πιστεύετε ότι η αγορά των ΗΠΑ θα παρουσιάσει αύξηση, τότε μπορείτε να προχωρήσετε και να αγοράσετε ένα ETF που ακολουθεί τον δείκτη που αποτελείται από μετοχές των ΗΠΑ όπως ο δείκτης S&P 500. Αν περιμένετε μια αύξηση σε έναν τομέα, ας πούμε Τεχνολογία, τότε μπορείτε να αγοράσετε ένα ETF που παρακολουθεί δείκτη που περιέχει μετοχές που σχετίζονται με την τεχνολογία των ΗΠΑ, όπως το “NASDAQ 100”.
 • • Βελτιώστε τα ETF με βάση την αναλογία μεγέθους και δαπανών. Προσπαθήστε πάντα να προτιμάτε να επιλέγετε ETF με μεγαλύτερο μέγεθος και χαμηλότερες δαπάνες. Τα ETF που είναι μεγάλα σε μέγεθος τείνουν να είναι πιο ρευστά από αυτά που είναι μικρά σε μέγεθος. Το μέγεθος του ETF ταξινομείται με βάση το «Assets under Management»( υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία) που είναι επίσης γνωστό ως «AUM». Όσο υψηλότερη είναι η τιμή του ETF, τόσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση της ρευστότητας του ETF. Η αναλογία δαπανών ενός ETF δηλώνονται στo μέσo ετήσιo τέλος του ETF. Συνιστάται ιδιαίτερα να επιλέξετε ETF με αναλογία δαπανών μικρότερη από 0,1%. 
 • • Επιλέξτε την έδρα, το χρηματιστήριο και το νόμισμα του αντίστοιχου ETF με το οποίο θέλετε να πραγματοποιήσετε συναλλαγές. Η έδρα αντιπροσωπεύει τη χώρα στην οποία εκδόθηκε το ETF. Η φορολογία ενός ETF ποικίλλει ανάλογα με την έδρα. Το 90% των ETF έχουν ως έδρα τις ΗΠΑ και την ΕΕ (70% έδρα ΗΠΑ και 20% έδρα ΕΕ). Το Χρηματιστήριο είναι διαφορετικό από την έδρα. Μπορείτε να ανταλλάξετε ένα ETF σε διάφορα Χρηματιστήρια. Αν και συνιστάται να επιλέξετε από τα Χρηματιστήρια με χαμηλές προμήθειες. Οι τιμές προμήθειας ποικίλλουν ανάλογα με τον χρηματιστή που επιλέγετε. Για να αποφύγετε τις χρεώσεις μετατροπής, θα πρέπει να επιλέξετε ETF και χρηματιστή με το ίδιο συνάλλαγμα καθώς διαφορετικά Χρηματιστήρια έχουν ως αποτέλεσμα διαφορετικό συνάλλαγμα.
 • • Η απόκτηση ενός καλού χρηματιστή είναι επίσης πολύ σημαντική. Λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές πτυχές όπως την αμοιβή του χρηματιστή, την εύκολη πρόσβαση, την πλατφόρμα συναλλαγών και τη φιλικότητα προς το χρήστη, μπορείτε να βρείτε έναν κατάλληλο χρηματιστή σύμφωνα με τις απαιτήσεις σας. Είναι επίσης σημαντικό να επιλέξετε έναν ασφαλή και γνωστό χρηματιστή ενώ αναζητάτε ένα ETF για να αποφύγετε κινδύνους.
 • • Αγοράστε το ETF που σας ενδιαφέρει να εμπορευτείτε. Αναζητήστε τα ETF που είστε διατεθειμένοι να αγοράσετε σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα συναλλαγών. Μπορείτε να αγοράσετε ένα ETF μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας συναλλαγών όπου μπορείτε να επιλέξετε από διαφορετικούς τύπους παραγγελιών. 
 • • Παρακολουθείτε πάντα τις λεπτομέρειες του ETF σας τακτικά χωρίς εξαίρεση. Τώρα, που έχετε αγοράσει το ETF, είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείτε τις λεπτομέρειες συχνά πυκνά. Το καλύτερο είναι να αναπτύξετε μια στρατηγική για την επιλογή να διατηρήσετε το ETF για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή για μικρότερο και να τα διαχειριστείτε σωστά, προκειμένου να αποφύγετε απώλειες και να στοχεύσετε σε κέρδος. 

Οι προαναφερθείσες συμβουλές είναι οι βασικές και απαραίτητες τεχνικές για να εμπορευθείτε ένα ETF. Έχοντας ένα καλό σχέδιο και ακολουθώντας πλήρως αυτές τις τεχνικές, μπορείτε να αποκομίσετε οφέλη από τα ETF που έχετε αγοράσει.

Κάντε το μόνοι σας πάροχοι (DIY)

Η επένδυση DIY συχνά δεν λειτουργεί μιλώντας στατιστικά. Για τον μικρό αριθμό ατόμων που έχουν τον αυτοέλεγχο να το κάνουν μόνοι τους, μερικοί από τους καλύτερους χρηματιστές στην online επενδυτική αγορά για ETFs το 2019 είναι:

23416 Charles Schwab Corporation Logo.wine
ΟΔΗΓΟΣ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ETFS ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 5
 • «Charles Schwab» – θεωρείται ως η καλύτερη συνολικά διαδικτυακή πλατφόρμα για επενδύσεις σε ETF. Είναι και ήταν πάντα ο καλύτερος εκπρόσωπος για άτομα που επενδύουν ατομικά. Είναι επίσης γνωστό για τις εκπτώσεις του. Θεωρείται επίσης μια από τις πιο προσιτές πλατφόρμες στην αγορά. Οι προμήθειες των χρηματιστών σε όλα τα ETF είναι «Μηδέν» και οι μεμονωμένες συναλλαγές μετοχών είναι επίσης δωρεάν.

Πλεονεκτήματα:

 1. 1. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα κάλλιστο και πολυποίκιλο χαρτοφυλάκιο χρησιμοποιώντας το ETF Portfolio Builder.
 2. 2. Μπορείτε να βρείτε τα καλύτερα κεφάλαια για το χαρτοφυλάκιο χρησιμοποιώντας τους διαλογείς ETF.
 3. 3. Δεν υπάρχουν πρόσθετες ή κρυφές χρεώσεις για τη χρήση των πλατφορμών και των εφαρμογών για κινητά από την Schwab.

Μειονεκτήματα:

 1. 1. Η ύπαρξη υπερβολικού αριθμού πλατφορμών καθιστά τα εργαλεία δύσκολο να βρεθούν. 
 2. 2. Ο εξαναγκασμός στον επενδυτή να προσλάβει έναν οικονομικό σύμβουλο που ανήκει στην πλατφόρμα τους.
 • «Fidelity Investments» – το καλύτερο για online έρευνα και εργαλεία. Παρέχουν καλές ιδέες για μια επένδυση που στοχεύει στο εισόδημα. Το ερευνητικό τους κέντρο παρέχει συγκρίσεις ETF και συγκρίσεις ETP προκειμένου να καθοδηγήσει τον επενδυτή για καλύτερα και βελτιωμένα αποτελέσματα. Εξαιρετική έρευνα και σχολιασμός. Ο διαλογέας τους σας δίνει τη δυνατότητα αναζήτησης βάσει των προτύπων τους που περιλαμβάνουν βασικές αρχές, ανοίγματα, βαθμολογίες, αποτελεσματικότητα, απρόβλεπτες κατάστασεις κ.λπ.

Πλεονεκτήματα:

 1. 1. Η διαδικασία έρευνας και ανάλυσης ETF διευκολύνεται με τη βοήθεια του ETF ερευνητικού κέντρου τους. 
 2. 2. Έχει μια εύχρηστη εφαρμογή για κινητά.

Μειονεκτήματα:

 1. 1. Συνιστάται να χρησιμοποιείτε περισσότερες από μία πλατφόρμες για να έχετε πρόσβαση σε όλες τις προσφορές που παρέχουν.
 2. 2. Δεν είναι ανοιχτό 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα.
 • «TD Ameritrade» – είναι το καλύτερο για αρχάριους για να επενδύσουν σε ETF. Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα για πελάτες με έδρα τις ΗΠΑ, καθώς δεν χρεώνουν εμπορικές προμήθειες σε ETF, μετοχές, δικαιώματα προαίρεσης, κ.λπ. Εάν κρατήσετε ένα ETF για 30 ημέρες (επίσης γνωστό ως «Βραχυπρόθεσμη χρέωση συναλλαγών/ Short Term Trading Fee»), δε θα υπάρχουν καθόλου χρεώσεις. Είναι η καλύτερη επιλογή εάν θέλετε να παρακολουθείτε τις επενδύσεις σας στο διαδίκτυο ή χρησιμοποιώντας μια κινητή συσκευή.

Πλεονεκτήματα:

 1. 1. Μπορείτε να κάνετε φωνητικές συναλλαγές με τη βοήθεια του Amazon Alexa.
 2. 2. Πρόσβαση σε όλες τις πλατφόρμες συναλλαγών τους και στις δύο εφαρμογές για κινητά.
 3. 3. Πρόσβαση σε μια καλή συλλογή άρθρων, εκπαιδευτικών βίντεο και ζωντανών εκδηλώσεων σε 360 καταστήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μειονεκτήματα:

 1. 1. Εάν δεν μπορείτε να κρατήσετε ένα ETF για 30 ημέρες, θα χρεωθείτε 13,90 δολάρια ως χρεώσεις.
 • «Vanguard Group» – Θεωρείται ως ο μεγαλύτερος πάροχος αμοιβαίων κεφαλαίων στον κόσμο, είναι μια καλή επιλογή για συναλλαγές ETF που είναι ιδανικό για τους επενδυτές. Είναι επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος ETF. Είναι βασικού επιπέδου και δεν είναι προτιμότερο για ενεργούς χρηματιστές ή άτομα που επιθυμούν να εμπλακούν σε προοδευτικές δυνατότητες διαγραμμάτων. Μια εξαιρετική επιλογή για άτομα που θέλουν να επενδύσουν σε ETF χαμηλού κόστους και θέλουν να κάνουν τον σύμβουλο να κάνει την ανάλυση.

Πλεονεκτήματα:

 1. 2. Καμία προμήθεια συναλλαγών για περίπου 1800 ETF που παρέχονται από περισσότερους από 100 παρόχους.
 2. 3. Ανάλυση σε προχωρημένο επίπεδο.
 3. 4. Πολύ χαμηλό κόστος διαχείρισης σε σύγκριση με τα περισσότερα άλλα. Οι υπηρεσίες προσωπικού συμβούλου διατίθενται με προσιτό κόστος.

Μειονεκτήματα:

 1. 1. Ισχύει χρέωση υπηρεσίας λογαριασμού για περιουσιακά στοιχεία Vanguard που είναι μικρότερα των 10.000 $.
 2. 2. Δεν είναι ιδανικό για ενεργούς επενδυτές και επαγγελματίες διαγραμμάτων.

«E * TRADE» – Δεν υπάρχουν προμήθειες διαπραγμάτευσης για μετοχές, δικαιώματα προαίρεσης και ETF στις Ηνωμένες Πολιτείες. Προσφέρουν αποτελεσματικά εργαλεία και πόρους. Τα χαρακτηριστικά όπως η λίστα ETF All-Star, το ETF Screener (Διαλογέας) και τα προϋπάρχοντα ETF χαρτοφυλάκια (ένα εργαλείο που βοηθά στην επιλογή του καλύτερου ETF με βάση τις προτιμήσεις σας, όπως το χρονικό πλαίσιο επένδυσης και την Ανοχή στο Ρίσκο.) βοηθούν στην έρευνα για τις δικές σας επενδύσεις.

Πλεονεκτήματα: 

 1. 1. Διατίθεται 24/7 για ορισμένα ενεργά ETF.
 2. 2. Μπορείτε να αντιδράσετε γρήγορα στα νέα της αγοράς, τις ώρες που είναι κλειστή.
 3. 3. Τα εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας.
 4. 4. Διαθεσιμότητα λιστών παρακολούθησης σε εφαρμογές κινητών.
 5. 5. Διατίθεται πολύ διαδραστική υποστήριξη συνομιλίας και κλήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Μειονεκτήματα:

 1. 1. Οι αμοιβές για τις προκαταβολές σε εγγυήσεις δανείων είναι λίγο ακριβές.
 2. 2. Παρόμοια με το «Fidelity Investments», συνιστάται η χρήση πολλαπλών πλατφορμών για πρόσβαση σε όλες τις προσφορές που παρέχονται από αυτά και στα εργαλεία που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε.

«Ally Invest» – Το Ally Invest είναι ένας άλλος καλός πάροχος με έδρα τις ΗΠΑ, όπου μπορείτε να έχετε ένα καλό κέρδος ενώ επενδύετε σε ETF. Διαθέτει πολύ καλά ερευνητικά εργαλεία και πόρους που μπορούν να σας καθοδηγήσουν καθώς εμπορεύεστε σε ETF. Η διαδικτυακή πλατφόρμα της είναι φιλική προς το χρήστη και πολύ αποτελεσματική. Έρχεται επίσης με παρόμοια πλεονεκτήματα με αυτά των άλλων διαδικτυακών χρηματιστών που έχουμε συζητήσει προηγουμένως.

Πλεονεκτήματα: 

 1. 1. Χωρίς προμήθεια και χωρίς ελάχιστο λογαριασμό.
 2. 2. Πολύ καλή και εξαιρετικά χρήσιμη λειτουργία έρευνας και εργαλεία.
 3. 3. Όμορφα σχεδιασμένη και αποτελεσματική διαδικτυακή πλατφόρμα.

Μειονεκτήματα: 

 1. 1. Ένα ποσό 9,95$ ισχύει για τη συναλλαγή των αμοιβαίων κεφαλαίων.
 2. 2. Δεν υπάρχουν υποκαταστήματα για αυτόν τον διαδικτυακό χρηματιστή.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε Robo-σύμβουλους (όπως η Betterment) για να κάνουν μια επένδυση για εσάς. 

Προσπαθήστε πάντα να έχετε κατά νου αυτές τις συμβουλές και να αναζητάτε τον καλύτερο μεσίτη στο Διαδίκτυο για να αποκομίσετε κέρδος ενώ επενδύετε σε ETF.

Όνομα ΧρηματιστήCharles SchwabFidelity InvestmentsE*TRADETD AmeritradeVanguardAlly Invest
Ελάχιστο Λογαριασμού$0$0$0$03000$$0
Προμήθεια$0$0$0$0$7 Ανά μετοχή$0
ΠροβιβασμόςΈως $500Μη εφαρμογήΈως $2500Μη εφαρμογήΜη εφαρμογή$50 – $3500
Αριθμός ETF χωρίς προμήθεια
ΟΛΑ

ΟΛΑ

ΟΛΑ

ΟΛΑ

Περίπου 1800

ΟΛΑ
Τέλη συναλλαγής αμοιβαίου κεφαλαίου
$49.95 Η συναλλαγή

$19.95 Η συναλλαγή

$0

$0
20 $ για σύνολο λογαριασμού κάτω των 10.000 $.
$9.95 Η συναλλαγή
Βαθμολογία 4.5/54.5/54.3/54.5/54/54.5/5

Λύσεις συμβούλων

Οι σύμβουλοι, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μας, μπορούμε συχνά να σας συστήσουμε τα χαρτοφυλάκια Vanguard, με λογικό κόστος, και να συμπεριλάβουμε τις γενικές συμβουλές μας ως προστιθέμενη αξία.

Τα οφέλη είναι η συναισθηματική υποστήριξη, η φορητότητα εάν είστε ομογενής που μετακινείται, η φορολογική απόδοση και μερικές φορές χρέωση μακροπρόθεσμων υπηρεσιών εάν το χαρτοφυλάκιό σας είναι μεγάλο.

Επιλογή μεταξύ ETF ΗΠΑ ή ΕΕ:

Καθώς έχετε εξοικειωθεί με τις λεπτομέρειες σχετικά με ένα ETF και διαδικτυακούς χρηματιστές για την αγορά ETF, ακολουθούν ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με τα «ETF των ΗΠΑ» και τα «ETF της ΕΕ». Όπως έχουμε ήδη συζητήσει, οι ΗΠΑ συμβάλλουν στο 70% της αγοράς ETF, ενώ η ΕΕ συμβάλλει στο 20%. Η διαφοροποίηση των ETF των ΗΠΑ και των ETF της ΕΕ βασίζεται στην έδρα που αναφέρεται στη χώρα ή την περιοχή στην οποία εκδόθηκε το ETF. Ένα ETF μπορεί να παρακολουθεί τον ίδιο δείκτη και να έχει διαφορετική έδρα. Οι πρωταρχικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την επιλογή μεταξύ των ETF των ΗΠΑ και της ΕΕ είναι η φορολογία, η ρευστότητα και η νομοθεσία.

 • «Φορολογία» – Η φορολογία ενός ETF επηρεάζεται από την έδρα του ETF και τη φορολογική έδρα του αντίστοιχου Επενδυτή. Κάποιος μπορεί να αντιμετωπίσει φόρους όπως παρακράτηση φόρου, φόρο εισοδήματος και φόρο υπεραξίας κατά τη διαπραγμάτευση σε ETF. Συνεπώς, λαμβάνετε πάντα υπόψη αυτές τις πτυχές ενώ κάνετε τη συναλλαγή. Μπορείτε να λάβετε πληροφορίες σχετικά με αυτές τις λεπτομέρειες από τον λογιστή σας ή τον φορολογικό σας σύμβουλο.
 • «Ρευστότητα» – Μέχρι το τέλος του 2018, η αγορά ETF της ΕΕ είχε αξία 800 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η αγορά ETF των ΗΠΑ ήταν περίπου 3.700 δισεκατομμύρια δολάρια. Αναφέρθηκε νωρίτερα ότι τα ETF με υψηλότερη ρευστότητα είναι προτιμότερα για συναλλαγές σε σύντομο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με εκείνη των ETF με χαμηλότερη ρευστότητα. Τα ETF της ΕΕ έχουν χαμηλότερη ρευστότητα από τα ETF των ΗΠΑ, γεγονός που καθιστά υψηλότερο το κόστος διάδοσης.
 • «Νομοθεσία» – Μία νομοθεσία τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2018, ο οποίος αποκλείει επίσημα τους Ευρωπαίους Επενδυτές από την αγορά ETF με έδρα ΗΠΑ. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη ενός Έγγραφου Βασικών Πληροφοριών. Μπορούν να εμπορεύονται ETF με έδρα στην ΕΕ που συμφωνούν με τους κανόνες του νέου κανονισμού PRIIPS (Συσκευασμένες Λιανικές Επενδύσεις και Προϊόντα με βάση την Ασφάλιση).

Πώς μπορώ να αγοράσω ETF ΗΠΑ στην Ευρώπη:

Ίσως να αναρωτιέστε ότι “Δεν υπάρχει καμία ευκαιρία να αγοράσουμε ETF ΗΠΑ από την Ευρώπη;”. Μην ανησυχείτε, θα δώσουμε όλες τις λεπτομέρειες που θα ξεκαθαρίσουν τις αμφιβολίες σας σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Σύμφωνα με τον κανονισμό PRIIPS, δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε συναλλαγές σε ETF έδρας ΗΠΑ ενώ είστε από την Ευρώπη, καθώς οι ETF έδρας των ΗΠΑ δεν περιέχουν το Έγγραφο Βασικών Πληροφοριών, ή αλλιώς “KID”. Το Έγγραφο Βασικών Πληροφοριών συνοδεύεται από τις λεπτομέρειες μιας επένδυσης, όπως ο κίνδυνος, το κόστος, κ.λπ. Αυτό το Έγγραφο Βασικών Πληροφοριών καθιστά τον επενδυτή καλά ενημερωμένο για την επένδυση. Οι μεγαλύτεροι εκδότες ETF ανακοίνωσαν ότι δεν ήταν πρόθυμοι να παράσχουν Έγγραφα Βασικών Πληροφοριών. Αντί για αυτό, πρότειναν οι πελάτες της ΕΕ να μπορούν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις σε παρόμοια ETF με έδρα στην ΕΕ, το οποίο είναι όντως αποδεκτό από τον κανονισμό PRIIPS.

Η εναλλακτική λύση είναι η επένδυση σε ETF «ΟΣΕΚΑ» (Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες). Η Ευρωπαϊκή Ένωση ρύθμισε αυτά τα ETF και έχουν ένα ΟΣΕΚΑ KID. Μπορείτε να επενδύσετε στα αγαπημένα σας ETF εάν είναι ΟΣΕΚΑ ETF από εκδότες όπως οι Vanguard και BlackRock. Αυτοί οι δύο εκδότες αναφέρονται μεταξύ πολλών άλλων εκδοτών καθώς έχουν υψηλή ρευστότητα λόγω των περιουσιακών στοιχείων τους υπό διαχείριση παγκοσμίως, όπου η Vanguard ανέρχεται στα 5,30 τρισ. $ Και η BlackRock στα 5,98 τρισ. $. Δεδομένου ότι έχουν υψηλότερα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, έχουν υψηλή ρευστότητα καθώς και χαμηλότερα τέλη.

Τα ακόλουθα είναι τα S&P 500 ETF ΟΣΕΚΑ από την Vanguard και την BlackRock.

Για την Vanguard τα S&P 500 ΟΣΕΚΑ ETF έχουν ως εξής:

23238 vanguard group logo brandlogos.net 4fjhm 2
ΟΔΗΓΟΣ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ETFS ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 6

Vanguard S&P 500 ΟΣΕΚΑ ETF (USD) Διανέμοντας (VSUD)

Για την BlackRock το S&P 500 ΟΣΕΚΑ ETF έχει ως εξής:

iShares Core S&P 500 ΟΣΕΚΑ ETF(CSPX)

Σύγκριση κεφαλαίων με έδρα τις ΗΠΑ και κεφαλαίων ΟΣΕΚΑ:

Τρεις σημαντικές πτυχές που λαμβάνονται υπόψη κατά τη σύγκριση των κεφαλαίων ΟΣΕΚΑ με τα αμερικάνικα ταμεία είναι:

 • • Ετήσια έξοδα
 • • Προμήθειες
 • • Ρευστότητα

«Ετήσια Έξοδα» – Τα ετήσια έξοδα των ETFs με έδρα τις ΗΠΑ είναι συγκριτικά χαμηλότερα από αυτά των ΟΣΕΚΑ ETFs.

 1. 1. Τα ετήσια έξοδα του «Vanguard (ΕΔΡΑ ΗΠΑ) VOO» είναι «0,04%».
 2. 2. Τα ετήσια έξοδα του «Vanguard ΟΣΕΚΑ VSUD» είναι «0,07%».
 3. 3. Τα ετήσια έξοδα του «iShares ΟΣΕΚΑ CSPX» είναι «0,07%».

Εδώ μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι τα ετήσια έξοδα εμπορίας ETF με έδρα τις ΗΠΑ είναι χαμηλότερα από τα ETF ΟΣΕΚΑ.

«Προμήθειες που εμπλέκονται κατά την πραγματοποίηση συναλλαγών» – Αυτές περιλαμβάνουν τις χρεώσεις όταν αγοράζετε ETF για πρώτη φορά, όταν κάνετε συναλλαγές (αγορά ή πώληση) για να διατηρήσετε ένα καλό και ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο, κατά τη χρήση της βοήθειας των επικοινωνιακών υπηρεσιών μεσίτη και κατά την αγορά ETFs που ανέρχονται έως και 100.000 $ που ακολουθούν έναν δείκτη S&P 500. Αυτές οι χρεώσεις θα είναι οι εξής :

 • • Οι χρεώσεις προμήθειας για το «Vanguard (US Domiciled) VOO» είναι «2 USD».
 • • Οι χρεώσεις προμήθειας για «Vanguard UCITS VSUD» είναι «50 USD».
 • • Οι χρεώσεις προμήθειας για «iShares UCITS CSPX» είναι «50 USD».

Οι διαλογικές χρεώσεις των χρηματιστών θα είναι περίπου «0,005 $ – 0,0075 $» ανά μετοχή βάσει της δρομολόγησης τους. Ενώ για εμπόριο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι «0,05 $». Εδώ μπορούμε να δούμε ότι οι χρεώσεις προμήθειας για τα ETF έδρας ΗΠΑ είναι συγκριτικά πολύ χαμηλές από αυτές των ΟΣΕΚΑ ETF.

«Ρευστότητα» – Γνωρίζουμε ήδη ότι η ρευστότητα ενός ETF εξαρτάται από τα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση του αντίστοιχου ETF. Η αύξηση του αριθμού των περιουσιακών στοιχείων οδηγεί σε υψηλό ποσό ρευστότητας και χαμηλότερο κόστος διάδοσης. Έτσι, με υψηλή ρευστότητα, η τιμή αγοράς και η τιμή πώλησης του ETF μπορεί να είναι παρόμοιες μεταξύ τους.

 1. 1. Η αξία των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στην «Vanguard (Έδρα ΗΠΑ) VOO» είναι «448,6B$».
 2. 2. Η αξία των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στο «Vanguard ΟΣΕΚΑ VUSD» είναι «22,4B$».
 3. 3. Η αξία των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στο «iShares ΟΣΕΚΑ CSPX» είναι «32,9B$».

Τα ETF με έδρα τις ΗΠΑ έχουν υψηλότερη ρευστότητα από τα ETF ΟΣΕΚΑ, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση για τους ETF έδρας ΗΠΑ είναι σχετικά υψηλότερα.

Μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι τα ETF ΟΣΕΚΑ είναι πολύ λιγότερο κερδοφόρα από τα ETF με έδρα τις ΗΠΑ. Αυτό οφείλεται στα αποτελέσματα που πήραμε σε συγκρίνοντας τα ETF έδρας ΗΠΑ με τα ETF ΟΣΕΚΑ. Παρόλο που υπάρχει μεγαλύτερο όφελος κατά το εμπόριο σε ETF έδρας ΗΠΑ, τα άτομα που θέλουν να πραγματοποιήσουν μια επένδυση δεν θα σταθούν τυχεροί καθώς το Έγγραφο Βασικών Πληροφοριών δεν είναι διαθέσιμο για τα ETF με έδρα τις ΗΠΑ και ο κανονισμός PRIIPS δεν επιτρέπει την εμπορία ETF χωρίς Έγγραφο Βασικών Πληροφοριών.

Υπάρχει όμως ένα πλεονέκτημα κατά την διαπραγμάτευση σε UCITS ETF, ο φόρος ακινήτων των ΗΠΑ δεν ισχύει για αυτόν τον τύπο συναλλαγών. Ο φόρος ακινήτων των ΗΠΑ εφαρμόζεται όταν το ποσό φτάνει τα 60.000 $ για τα ETF με έδρα τις ΗΠΑ και ο φόρος θα είναι περίπου 40% εκτός εάν η χώρα σας έχει συνάψει φορολογική συνθήκη με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Πάραυτα, υπάρχει ένας πολύ δύσκολος τρόπος συναλλαγών σε ETF έδρας ΗΠΑ, εάν είστε επαγγελματίας πελάτης. Οι απαιτήσεις για έναν επαγγελματία-πελάτη είναι ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο, μισό εκατομμύριο χρήματα, επαγγελματικό υπόβαθρο επιπέδου εμπειρογνωμόνων και σημαντική εμπειρία στην εμπορία.

Αφού εξετάσετε όλες τις πληροφορίες, μπορείτε να επιλέξετε το ETF στο οποίο είστε διατεθειμένοι να πραγματοποιήσετε μια επένδυση. Ακολουθώντας τις προαναφερθείσες συμβουλές και τεχνικές, μπορείτε να βγάλετε ένα αξιόλογο κέρδος, ενώ κάνετε συναλλαγές σε ETF. Ελπίζω ότι η ανάγνωση αυτού του άρθρου ήταν χρήσιμη για εσάς.

Να θυμάστε αυτό

Ο μέσος επενδυτής σε ETF, όταν κάνει την προσέγγιση DIY, χάνει συχνά στην αγορά για συναισθηματικούς λόγους. 

Τόσοι πολλοί συνεργάτες μου έχουν πουλήσει πανικόβλητοι μετά το 2008-2009, μετά το Brexit ή μετά την εκλογή του Trump …… ή μάλιστα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας του 2020.

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος λόγος για τα παρακάτω αποτελέσματα:

(Με κόκκινο ο μέσος επενδυτής)

Έτσι, με τον ίδιο τρόπο που ένας εκπαιδευτής γυμναστικής μπορεί να βοηθήσει με κίνητρα και συμπεριφορά, ένας καλός σύμβουλος μπορεί να κάνει το ίδιο πράγμα.

Περαιτέρω ανάγνωση

This website is not designed for American resident readers, or for people from any country where buying investments or distributing such information is illegal. This website is not a solicitation to invest, nor tax, legal, financial or investment advice. We only deal with investors who are expats or high-net-worth/self-certified  individuals, on a non-solicitation basis. Not for the retail market.

SUBSCRIBE TO ADAM FAYED JOIN COUNTLESS HIGH NET WORTH SUBSCRIBERS

SUBSCRIBE TO ADAM FAYED JOIN COUNTLESS HIGH NET WORTH SUBSCRIBERS

Gain free access to Adam’s two expat books.

Gain free access to Adam’s two expat books.

Get more strategies every week on how to be more productive with your finances.